maandag 10 mei 2010

Ronde van Frankrijk 2010 : Lars Boom


Voor de derde keer in nauwelijks 10 maanden tijd weet Nederland de start van een grote ronde binnen te halen. Op 3 juli gaat de Ronde van Frankrijk van start met een 9 km lange proloog doorheen het centrum van Rotterdam. Ongetwijfeld staat deze dag met stip genoteerd in de agenda van Lars Boom. Deze Nederlandse tijdritspecialist maakt dit jaar immers zijn tourdebuut, en staat er niet om bekend zich tevreden te stellen met een figurantenrol.

In België maakte Boom vooral furore als veldrijder. Vanaf 2005 strijdt hij mee voor de overwinning met de absolute top. Boom is dan nauwelijks 20 jaar oud, en leert meteen omgaan met prestatiedruk, in een vooral in België fel gemediatiseerde sport. In het veldrijden maakt hij eveneens op jonge leeftijd kennis met tegenslag. Als thuisrijder en uittredend wereldkampioen, startte Boom in 2009 als topfavoriet aan het WK veldrijden in Hoogerheide. Niet alleen viel hij die dag sportief door de mand, maar na enkele ongelukkige uitspraken in de aanloop naar de wedstrijd, kreeg hij op de koop toe nog eens de woede en hoon van het voltallige Belgische publiek over zich heen. Een renner die zulke situaties het hoofd kan bieden, zet volgens mij een enorme stap voorwaarts in zijn groeiproces.

Het komt me ook voor dat Lars Boom erg slim wordt gebracht in wegwedstrijden. Er worden telkens ambitieuze en tegelijkertijd realistische doelen gesteld, en elke keer mikt men iets hoger. Wie ooit een echte rol van betekenis wil spelen in de Ronde van Frankrijk, mag in het moderne wielrennen zijn eerste deelname niet te lang uitstellen. De ervaring die je zo opdoet is onbetaalbaar. Na een resem kleinere rittenkoersen, met als resultaat een eindoverwinning in de Ronde van België vorig jaar, mocht Boom in 2009 voor het eerst proeven van een grote ronde. Van de proloog van de Vuelta in 2009 maakte hij meteen een hoofddoel. Een fout manoeuver in de beginfase trok echter al snel een ferme streep door zijn rekening. Boom liet het niet aan zijn hart komen, gaf blijk van een sterke mentale weerbaarheid en won dan maar een rit in lijn een week of twee later.

Begin dit jaar gaf Lars Boom in Parijs-Nice aan weer een stap voorwaarts gezet te hebben. Met schijnbaar gemak liet hij in de proloog grote namen als Voigt, Leipheimer en Contador achter zich. We zijn benieuwd of hij op 3 juli opgewassen is tegen kleppers als Cancellara en Boonen. Het zou alleszins een heel straffe stoot zijn, maar we achten hem niet op voorhand kansloos, en wie weet zien we hem de daaropvolgende dagen in de gele trui het Belgische land doorkruisen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten