dinsdag 3 juli 2012

Hèt moment van het EK : de mokerslag van Pirlo

Hoewel de Spaanse alleswinnaars de Squadra Azzurra in de finale kansloos een wrange vakantie in stuurden, blijft het Italiaanse team verantwoordelijk voor één van de meest memorabele momenten van het EK. De 'Panenka' van Andrea Pirlo in de strafschoppenreeks van de kwartfinale tegen Engeland zal immers nog decennia lang geassocieerd blijven met het EK2012.
In het mentale schaakspel dat penalties zijn, diende Pirlo de Engelsen een mokerslag toe waarvan ze niet meer bekwamen. De eerste tik werd nochtans uitgedeeld door de eilandbewoners. Van bij de aanvang van de reeks werd duidelijk dat de Engelse goalie Joe Hart ervoor koos zijn stress te verbergen achter een provocerende grijns. Waar zijn stuurse Manchester City ploegmaat Balotelli zich hier oorspronkelijk niets van aantrok, was het even later bij Montolivo wel prijs. Hij trapte naast, en bracht zo zijn ploegmaats in een benarde situatie. Vermits het Engelse parcours tot dan toe feilloos was verlopen, zouden de Italianen door een misser van Pirlo in een nagenoeg onmogelijke positie verzeild geraken. Er was echter meer aan de hand, gewoon scoren volstond niet, het momentum moest gekeerd worden. Op dat ogenblik waanden de Engelsen zich namelijk onoverwinnelijk, wat voor een tegenstander in een strafschoppenreeks een kwalijke zaak is. De ervaren Italiaanse strateeg zag zich dus verplicht iets extra's uit zijn mouw te schudden, en dat deed hij ook. Schijnbaar ijzig kalm, getuigend van een enorme zelfbeheersing toverde hij een tergend trage Panenka uit zijn hoed. Laat je niets wijsmaken, deze stifter in het midden van het doel ging wel degelijk langzamer dan de originele. Achteraf kreeg Pirlo's koelbloedigheid nog een extra dimensie, toen boven water kwam dat twee jaar eerder een soortgelijke stunt met AC Milan tegen Barcelona op een vriendschappelijk toernooi al eens faliekant afliep.
Hoe dan ook, de grijns verdween terstond van Harts gelaat, en de situatie was omgedraaid. De twijfel sloop zichtbaar binnen in de Engelse rangen, en met één schijnbaar simpele trap had Pirlo Italië een niet te onderschatten psychologisch voordeel bezorgd dat zijn effect niet miste. Engeland zou namelijk geen penalty meer scoren, en officiële matchwinnaar Diamanti liet zich zelfs niet van de wijs brengen door een zich exhibitionerende Britse miljonair in het publiek. Italië naar de halve finale dus, met grote dank aan Andrea Pirlo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten