vrijdag 2 augustus 2013

Wat ruist daar aan de Gaverbeek?


Het voetbalwereldje blijft toch een vreemdsoortig biotoop met zijn eigen waarden en normen. De modale supporter heeft grotendeels het raden naar de achterliggende mechanismen, focust zich op de sportieve beslommeringen en plaatst hoogstens een reeks vraagtekens bij een aantal merkwaardige gebeurtenissen. Neem nu een club als Zulte Waregem in de aanloop naar het nieuwe seizoen.

Tegen alle verwachtingen in en ondanks concrete interesse van onder andere Anderlecht en Racing Genk wisten de West-Vlamingen Thorgan Hazard een jaar langer aan zich te binden. Allemaal goed en wel, sportief gezien zelfs uitermate positief, maar wat is dat toch met die ene voorwaarde die plots boven water komt? Hoewel het niet met zoveel woorden gecommuniceerd wordt, heeft het er alle schijn van dat de jongere broer van Eden in ruil voor een nieuwe huurovereenkomst de kapiteinsband heeft opgeÃĢist. In het belang van de club (sic) legt ervaren rot Davy De Fauw zich bij deze beslissing van de ploegleiding neer, al laat de verdediger meteen weten dat hij de natuurlijke leider van het team blijft. Terwijl we de strijd om dit op zich volstrekt nutteloze, katoenen statussymbool, zonder het goed te keuren, met wat moeite nog enigszins kunnen begrijpen vanuit een ronduit kinderlijke mentaliteit onder de profvoetballers (iemand een ander idee?), vallen we bij het geval Malanda helemaal van onze stoel.

Waar in het verleden reeds enkele keren succesvol werd gedreigd met de wet '78 - op basis waarvan voetballers sinds het Bosman-arrest eenzijdig hun contract kunnen verbreken mits een schadevergoeding die in verhouding staat met hun loon, maar doorgaans ver beneden de gevraagde transfersom staat - om de prijs te drukken (bijvoorbeeld Steven Defour en Ronald Vargas), werd deze zomerstop dit door elk bestuur gevreesde gerechtelijke monster voor het eerst effectief in de praktijk omgezet. KV Mechelen en Lokeren regelden de transfer van Benjamin Mokulu nog in der minne, maar de overgang van Junior Malanda naar het Duitse Wolfsburg tart werkelijke elke verbeelding. Om zich tegen de beruchte wet te beschermen spraken de Belgische eersteklassers immers onderling in een soort gentlemen's agreement af om geen spelers aan te trekken die via deze weg hun club verlieten. Na een geslaagd seizoen lag de vraagprijs voor deze belofteninternational ergens tussen de 3 en 5 miljoen euro, een bedrag dat Wolfsburg dus in de verste verte niet heeft opgehoest, en dat Zulte Waregem nagenoeg volledig door zijn neus geboord zag. Ironisch genoeg lijkt Malanda het pas begonnen voetbaljaar toch nog op de Belgische velden te gaan afwerken, namelijk bij... jawel Zulte Waregem zelf. De benadeelde ploeg in kwestie ziet er blijkbaar geen graten in om hun verloren zoon, die de komende tijd toch niet op een basisplaats had kunnen rekenen bij zijn nieuwe team op huurbasis over te nemen, om nog wat te werken aan zijn ontwikkeling tot hij volledig rijp is voor de Bundesliga. Verklaar dat maar eens. We kijken benieuwd uit naar de reacties van supporters en ploegmaats op deze fratsen. We noemen de situatie op zijn minst bizar.

En alleen al over het vroegere Essevee kunnen we nog wel even doorgaan. Wat bijvoorbeeld met de verhouding tussen Leye en Berrier die in volle titelstrijd openlijk op het veld ruzieden en verklaarden nooit meer met elkaar te willen samenspelen? Alsnog maken beiden deel uit van dezelfde wedstrijdkern. Dan hebben we het ook nog niet over de megalomane capriolen van sterke man in het bestuur Patrick Decuyper gehad die, zich van geen kwaad bewust, dit tussenseizoen allerlei constructies op poten zette om de vicekampioen naar Antwerpen te verhuizen met als doel daar in het paarswit en onder (een variatie op) de naam Beerschot aan de slag te gaan, terwijl promovendus Oostende als Zulte Waregem in het Regenboogstadion zou komen spelen. Volgens ons wacht trainer Francky Dury de zware en ondankbare taak in de gegeven omstandigheden spelers, supporters en bestuur opnieuw op een gezamenlijke lijn te krijgen. We volgen met interesse de nakende evoluties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten