donderdag 10 februari 2011

Grant Moff Tarkin : 'Stormy Weather Blues' (2011)


'Stormy Weather Blues', alweer het 4de album van Grant Moff Tarkin, gaat verschroeiend van start met het zo uit de hoogdagen van de grunge geplukte 'On Shaky Grounds We Stand'. Het tempo wordt ondermeer via het verrockte, radiovriendelijke popnummer 'Bobby Nixxon's Blues' aangehouden tot zowat halverwege de cd. Het ontroerende akoestische 'Crack Some Jokes' last een aangenaam rustmoment in, en met het hieropvolgende duo 'Cotton Clown' en het triphopperige 'Play It to the End' maakt de tot dan toe sluimerende psychedelica definitief zijn intrede. Hierna wordt de gashendel nog eenmaal volledig opengedraaid bij het titelnummer. Vergeet daarna zeker niet te wachten op de bonustrack.
We hebben namelijk een sterk vermoeden dat hier een belangrijke hint aangaande de themathiek verborgen ligt. ‘He got struck by the knife of stormy weather in his heart,’ zingt zangeres Julax langs haar neus weg over een anonieme soldaat die ergens dood in een niet nader bepaalde huiskamer werd gevonden. Aanvankelijk lijkt het er immers op dat we te maken hebben met een collectie geflipte liefdesliedjes betreffende een allesverterende, door merg en been snijdende, tot rampspoed, dood en verderf leidende liefde die de natuurelementen en bij nadere observatie zelfs de gehele kosmos niet onberoerd laat. Tegelijkertijd wordt er geflirt met mythologie, spiritisme en filosofie (zo passeren op bizarre wijze onder andere Oedipus en Kant de revue) waardoor we aan het twijfelen slaan aangaande de richting van deze interactie. Tel daar nog bij dat animisme reeds langer deel uitmaakt van het werk van Grant Moff Tarkin, en we kunnen stellen dat het evengoed mogelijk is dat de mensenliefde slechts gebruikt wordt als metafoor voor de kosmos. We durven zelfs een stap verder gaan en sluiten niet uit dat op symbolistische wijze een stukje waarheid achter de werkelijkheid zoals we die kennen wordt ontsluierd.
Het minste dat je kan zeggen is dat we een nieuwe intrigerende blik geworpen krijgen in het bevreemdend mysterieuze universum van Grant Moff Tarkin, waarvan we nog lang niet alles begrijpen. Rest ons nog te vermelden dat het geheel wordt gepresenteerd in een puik productioneel jasje, en dan moge het duidelijk wezen dat we onder de indruk zijn.

http://www.grantmofftarkin.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten