dinsdag 22 oktober 2013

The Pharmacy: 'Trouble maker' (2013)


We houden wel van de spontane, no-nonsense aanpak van The Pharmacy. Zeker in artistieke milieus moet wat ons betreft niet alles via een weldoordacht, strategisch uitgekiend plan gebeuren. Parallel aan hun overladen en warrige parcours eerder dit jaar op SXSW waar frontman Scott Yoder & co ook de kleinste gelegenheid op te treden met beide handen grepen, duiken ze tevens schijnbaar zonder al teveel overleg om de haverklap de studio in, en releasen ze hun muziek bij wie daar maar toe bereid is. Desnoods brengt het trio uit Seattle de opnames gewoon zelf op de markt.

Na het eenzame 'Apparition' is de vier nummers tellende ep 'Trouble maker' The Pharmacy's tweede officiële uitgave sinds hun vorig jaar verschenen langspeler 'Stoned & alone' die grossierde in popgeoriënteerde, door The Kinks beïnvloede, trippy garagerock. Meteen valt op dat alles in vergelijking met laatstgenoemd album merkelijk heavier en grungier klinkt. De distortionpedaal werd immers duidelijk nog een eind verder opengedraaid. Terwijl je met 'Run away' en 'Rats with wings' een paar opwindende, vuile, rechttoe rechtaan punkrocksongs op je bord krijgt, vormt 'Ripped weeds' met zijn fuzzy strofes en breekbaar melodieus refrein een perfect scharniermoment met hun vorige wapenfeit. De snerpend rammelende, naar Mudhoney verwijzende gitaarsolo nemen we er met plezier bij. Speerpunt van de mini-cd is echter het titelnummer, een cover van Chrissy Zebby Tembo die in de jaren 70 in Zambia furore maakte met zijn op Jimi Hendrix geïnspireerde psychedelische hardrock. The Pharmacy's versie, die tamelijk trouw blijft aan het origineel, levert een opzwepende lap geflipte retrostoner op.

In afwachting van een volgende (hopelijk) full album is 'Trouble maker' een prima tussendoortje. Ons mogen ze blijven bestoken met dergelijke ongecontroleerde, impuls-van-het-moment plaatjes. Wie trouwens van plan is later dit jaar naar Utrecht af te zakken voor Le Guess Who? raden we ten stelligste de passage van The Pharmacy aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten