woensdag 28 januari 2015

together PANGEA: 'Badillac' (2014)

Met hun in een rafelig lofipunkkleedje gestoken retropop van debuut 'Jelly jam' en opvolger 'Living dummy' nestelde together PANGEA zich lange tijd in het tegelijkertijd toegankelijke en hobbelige bubblegum garagestraatje. Daar kwam evenwel verandering in toen de nogal gladde mix van wat patserige rock-'n-roll en poppy punkrock op tussendoorsingle 'Snakedog' voor een te vlot berijdbare asfaltlaag leek te kiezen, een evolutie die we niet meteen op gejuich onthaalden.

Gelukkig maakt 'Badillac' meteen brandhout van onze vrees dat together PANGEA het pad van de zoveelste afgelikte garagerockact definitief ingeslagen was. Terwijl de Amerikanen hun horizon gevoelig verruimen en hoewel ze ook hier geregeld potig uit de hoek komen, spelen de binnengesmokkelde hardrockelementen eerder een ondersteunende rol dan dat ze het eindresultaat stadionrockallures geven. Bijgestaan door extra gitarist Cory Hanson lijkt het trio daarentegen een interessant evenwicht gevonden te hebben tussen frisse songschrijverij, rauwe emotie en dynamische energie.

Na een logge, grungy intro vangt het album snedig en krachtig aan met 'Alive' en 'Make myself true' om vervolgens voor even wat gas terug te nemen op het van handgeklap en een mondharmonica voorziene, toegankelijke titelnummer. Daarna wordt het tempo weer gevoelig opgetrokken en mondt 'Badillac' ondermeer via het aan een Ramonesriff opgehangen 'River' en de eerder aan Black Flag verwante punk van 'Depress' ietwat verrassend maar daarom niet minder overtuigend uit in het met onvervalste americana flirtende duo 'No way out' en 'Where the night ends'. Tussendoor etaleert frontman William Keegan op het wondermooie 'Offer' en het aangrijpende 'Why', die we beiden zonder twijfel aanstippen als persoonlijke favorieten, zijn uitgediepte en veelzijdige songschrijfkunsten.

Kortom, op hun recentste langspeler trekt together PANGEA het spectrum flink open, en leveren de Californiërs een alternatief rockalbum af dat niet had misstaan in de vroege jaren 90. Langs het iets mindere omwegeltje 'Snakedog' om hebben ze wat ons betreft een grote stap voorwaarts gezet.

Ergens halverwege februari trekt together PANGEA trouwens door Europa. Je kan hen onder andere in Groningen (19.02, Vera), Nijmegen (20.02, Doornroosje), Eindhoven (21.02, Klokgebouw), Amsterdam (22.02, Melkweg), Brussel (24.02, Madame Moustache) en Leffinge (25.02, De Zwerver) live aan het werk zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten