woensdag 5 mei 2010

Rawhide (1959-1966)Deze Amerikaanse westernreeks staat momenteel vooral bekend als de serie die de doorbraak naar het grote publiek betekende voor Clint Eastwood. De waarde van ‘Rawhide’ beperken tot dit curiosum, doet naar mijn mening afbreuk aan de reeks. De episodes hebben zowel inhoudelijk als thematisch meer om het lijf dan het legendarische Bonanza, dat toch meer op de vlakte en één-dimensionaal blijft.

In de nasleep van de Amerikaanse burgeroorlog verhaalt ‘Rawhide’ de lotgevallen van een groep veedrijvers die een aanzienlijke kudde runderen van Texas naar Missouri drijven (de Sedalia route). Vaste leden van de crew zijn de moreel onkreukbare voorman Gil Favor, de jeugdige en onbesuisde Rowdy Yates, de ernstige verkenner Pete Nolan, en het komische duo bestaande uit de kok Wishbone met zijn klunzige hulpje Mushy. De aard van de problemen waarin ze onderweg verwikkeld raken beslaat een wijd spectrum gaande van overvallen en veediefstal over droogte en besmettelijke ziektes tot liefdeshistories. De scenario’s zijn meestal grondig en veelzijdig uitgewerkt. Het onderscheid tussen goed en kwaad is niet altijd rechtlijnig, en in vele gevallen open voor interpretatie. Zwaarwichtige thema’s als racisme, verslaving en institutionele corruptie worden niet uit de weg gegaan. De toon varieert van luchthartig komisch tot rauw dreigend, dikwijls met een licht moraliserende ondertoon.

Niet Eastwood, maar Eric Fleming (1925-1966) in de rol van voorman Favor was oorspronkelijk de echte ster van de serie. Fleming was een getroubleerd man, die een bewogen verleden met zich meedroeg. In zijn vroege jeugd was hij het slachtoffer van ouderlijk geweld. Hij liep al heel jong van huis weg om in moeilijke omstandigheden op te groeien. Als jongeman raakte hij betrokken bij een werkongeval waarbij zijn gezicht ernstig verminkt werd, en plastische chirurgie zich opdrong. Ook maakte hij als Amerikaans marinesoldaat de gruwel van WOII mee. Kort na ‘Rawhide’ verlaat hij op een even tragische als tot de verbeelding sprekende wijze het leven. Tijdens de opnames van de avonturenfilm ‘High Jungle’, die zich afspeelt in Peru, slaat zijn kano om, en komt hij op 41-jarige leeftijd door verdrinking aan zijn einde.

Terwijl de figuur van Gil Favor van bij het begin een groot publiek aansprak, merkten de makers van ‘Rawhide’ al snel een stijgende populariteit van Rowdy Yates bij tienermeisjes. Gaandeweg kreeg hij een grotere en meer gevarieerde rol toegeschreven. Fleming, die zijn personage toch wat beu begon te worden, zag dit zonder morren gebeuren. Clint Eastwood was aanvankelijk vooral gecast op basis van zijn charmant-brutale kwajongenslach en zijn fysieke verschijning, maar Rowdy Yates ontwikkelt zich hoe langer hoe meer tot een volwaardig karakter. Niettemin zal Eastwood later steevast naar Rowdy refereren als the idiot of the plains. Min of meer begrijpelijk als je weet dat de acteur, geboren in 1930, minstens tien jaar ouder was dan het personage dat hij vertolkte.

Op zoek naar een hoofdrolspeler voor zijn eerste spaghettiwestern ‘A Fistful of Dollars’ (1964) kreeg Sergio Leone een aflevering van Rawhide te zien, namelijk ‘The Incident of the Black Sheep’. Zijn oog viel in eerste instantie op lonesome cowboy Gil Favor. Eric Fleming had geen zin in een onzeker Europees avontuur, en paste voor de rol. Leone voorzag echter dat Clint Eastwood tot meer in staat was dan de vertolking van Rowdy Yates, en contacteerde hem als tweede keuze. Deze hapte wel toe, en de rest is geschiedenis…


Geen opmerkingen:

Een reactie posten